Elottomuus

Elottomuuden syyt

Merkittävä osa äkkikuolemista sattuu liikunnan yhteydessä, esimerkiksi alle 40-vuotiailla tämä osuus on noin neljäsosa. Kuoleman aiheuttajana on jokseenkin aina verenkiertoelimistön, yleensä sydämen vika tai sairaus, alle 35-vuotiailla yleisimmin jokin monista synnynnäisistä tai hankinnaisista sydänvioista, yli 35-vuotiailla sepelvaltimotauti. Absoluuttinen äkkikuoleman vaara liikunnassa on kaikkiaan erittäin pieni: miehillä useita kertoja suurempi, kuin naisilla ja riski kasvaa selvästi iän myötä. Sairauden ja sen vakavuuden lisäksi äkkikuoleman vaaraa lisäävät tottumattomuus liikuntaan, liikunnan kuormittavuus, liikuntaan liittyvät muut verenkiertoa kuormittavat tekijät, kuten liikunnan äkillisyys, kylmä sekä voimakkaat tunnetilat. Tupakointi lisää alttiilla henkilöillä voimakkaasti äkkikuoleman vaaraa. Äkkikuoleman vaaraa voidaan vähentää eniten ehkäisemällä sepelvaltimotautia esimerkiksi säännöllisellä liikunnalla.

Sairauskohtaus, tapaturma tai joku muu syy voivat johtaa sekä sydämen pumppaustoiminnan tai hengityksen lakkaamiseen, jolloin ihmisen sanotaan olevan eloton. Aikuisilla elottomuus johtuu tavallisimmin sydänperäisestä syystä kuten sydäninfarktista, kun taas alle murrosikäisillä nuorilla elottomuuden aiheuttaa yleensä jokin muu kuin sydänperäinen syy. Tästä syystä aikuisten ja nuorten elvytysohjeet eroavat hieman toisistaan.

Sydämen toimintahäiriöistä johtuvien äkkikuolemien taustalla on usein hapenpuutteen laukaisema vaarallinen rytmihäiriö eli kammiovärinä, jossa sydänlihas alkaa väristä nopeasti ja kaoottisesti. Sydämen normaalin pumppaustoiminnan lakatessa pysähtyy verenkiertokin eikä happea enää kulkeudu kudoksiin. Ilman nopeaa apua elottomuus johtaa kuolemaan ja paras ensiapu onkin hätäilmoituksen jälkeen nopeasti aloitettu painelu-puhalluselvytys. Lisäksi elottoman selviämisen mahdollisuuksia parantaa nopeasti aloitettu defibrillointi. Defibrillaattorin antamalla sähköiskulla pyritään poistamaan kammiovärinä, jonka jälkeen sydämen oma normaalirytmi voi palautua.

Mistä tunnistaa elottomuuden?

Elottomuuden oireita ovat useimmiten tajunnanmenetys ja normaalin hengityksen lopettaminen. Elottomuuden alkaessa henkilöllä saattaa olla hengittämistä muistuttavia liikkeitä, kuten haukkovaa hengitystä tai hengitys muuttuu epänormaaliksi (äänekkyys, kuorsaava, katkonainen, vinkuva). Alkuvaiheessa hapenpuute voi aiheuttaa myös jäykistelyä, joka näyttää kouristelulta. Elvytys on aloitettava nopeasti, jotta elimistön hapeton aika ei kasva liian pitkäksi. Kun on ravistelemalla ja herättelemällä varmistettu, että henkilö on eloton, tulee hätäilmoitus tehdä mahdollisimman nopeasti.

Aikuisen elvytys

Kuva: Pixabay.

Elvytettävä tulee kääntää selälleen ja avata hengitystiet ojentamalla päätä leuan kärjestä nostamalla ja painamalla toisella kädellä otsasta. Hengityksen voi selvittää viemälle poski autettavan suun ja sierainten yläpuolelle, tunnustelemalla ilman virtausta poskella ja katsomalla, liikkuuko rintakehä tai kuuluuko hengityksen ääniä. Jos ei ole varmuutta henkilön hengityksen normaaliudesta, tulee tilanteessa toimia niin kuin hengitys ei olisi normaalia. Mikäli hengitys ei ole normaalia tai se puuttuu kokonaan, tulee aloittaa välittömästi paineluelvytys. Elvytettävän rintakehä tulee paljastaa, kämmenen tyviosa asetetaan keskelle autettavan rintalastaa ja toinen käsi tuodaan rintalastalla olevan käden päälle, sormet limittäin. Rintalastaa painetaan suorin käsivarsin kohtisuoraa alaspäin noin 5-6 senttimetrin syvyyteen toistuvasti 30 kertaa. Rintakehän annetaan kuitenkin palautua paineluiden välissä riittävästi, mutta keskimääräisen painelutiheyden tulisi olla 100 kertaa minuutissa. Painelut tulisi laskea ääneen. 30 painalluksen jälkeen on puhallusten aika, jolloin hengitystiet jälleen avataan, asetetaan suu tiiviisti autettavan suun päälle ja suljetaan peukalolla ja etusormella autettavan sieraimet. Ilmaa puhalletaan rauhallisesti kaksi kertaa autettavan keuhkoihin, puhallusten aikana tulee varmistaa, että rintakehä nousee. Kahden puhalluksen kesto ei saisi ylittää viittä sekuntia. Elvytystä jatketaan samalla kaavalla siihen saakka, että autettava herää tai ammattihenkilö antaa luvan lopettaa tai kunnes auttajan voimat loppuvat. Muista, että pelkästä paineluelvytyksestäkin on hyötyä ja hätäkeskuksesta saat lisäohjeita elvytyksen aikanakin.


Vinkki! Katso alta lyhyt ja selkeä video aikuisen elvytyksestä.

Jos video ei toimi, klikkaa tästä!

Alle murrosikäisen elvytys

Alle murrosikäisillä elottomuus johtuu useimmiten hengitysteihin joutuneesta tukkeesta tai tapaturman aiheuttamasta hengityskatkoksesta tai -pysähdyksestä, joka johtaa hapenpuutteeseen. Lapsen elvytys aloitetaan aina hapettamisella eli viidellä alkupuhalluksella, joiden jälkeen painelu-puhalluselvytys jatkuu tutulla 30 painallusta ja 2 puhallusta -rytmillä. Vauvaa elvytettäessä omalla suulla peitetään sekä vauvan suu että sieraimet, ilmaa puhalletaan rauhallisesti lapsen keuhkoihin. Vauvan paineluelvytys tapahtuu niin, että rintalastaa painetaan kahdella sormella, lapsen taas yhden käden avulla. Mikäli lapsi on isompi, voidaan elvytys toteuttaa kahdella kädellä, samaan tapaan kuin aikuisellakin.

Jos saatavilla on defibrillaattori

Kuvassa esimerkki defibrillaattorista. Kuva: Pixabay.

Defibrillaattorista on suuri apu elvytystilanteessa. Defibrillaattori analysoi ensin autettavan sydämen sähköisen rytmin ja ilmoittaa sitten, voidaanko sähköiskua antaa. Painelu-puhalluselvytyksen ja defibrillaation yhdistelmä parantaa merkittävästi autettavan selviytymismahdollisuuksia. Neuvova defibrillaattori kytketään päälle ja toimitaan laitteen antamien ohjeiden mukaisesti. Defibrillointielektrodit kiinnitetään autettavan rintakehälle elektrodien kuvallisten ohjeiden mukaisesti. Laite analysoi rytmin ja ilmoittaa, suositellaanko iskua vai ei. Kun sähköiskua suositellaan, paina nappia defibrilloinnin eli sähköiskun antamiseksi. Ennen napin painamista varmista kuitenkin, ettei kukaan koske autettavaan sillä hetkellä. Iskun jälkeen laite analysoi tilanteen, aloita heti painelu-puhalluselvytys rytmillä 30:2. Jatka elvytystä laitteen antamien ohjeiden mukaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti