Hoito
Ensiapuna kaikissa polvivammoissa on kolmen K:n hoito: kylmä, kohoasento ja kompressio eli puristus. Kylmä hillitsee kipua, kohoasento ja vamma-alueen tasainen puristus tyrehdyttävät verenvuotoa vaurioituneista kudoksista.
Hyppääjän polvi
Pallopeleissä, joissa esiintyy lajeille tyypillisiä ominaisuuksia, kuten nopeita pysähdyksiä sekä kiihdytyksiä ja toistuvia hyppyjä, esiintyy polvivammoja. Lentopalloilijalla ehkä tunnetuin näistä on hyppääjän polvi. Se on rasitusvamma ja se aiheuttaa kipua yleensä polvilumpion alakärkeen, jossa se kiinnittyy polvijänteeseen.
Hyppääjän polvi eli Jumper’s knee -vaivalla tarkoitetaan nykyisin varsin yleistä patellajänteen proksimaalista eli polven etuosassa, polvilumpion alapuolella tuntuvaa kiputilaa. Se paikantuu lumpion kärjen kohdalle ja sen alapuolelle. Lumpiojänne on keskeltä ja alempaa yleensä oireeton. Kipu kohdistuu rasituksen ja kuormituksen aikana polveen juuri lumpion kärjen kohdalla, jossa voi olla turvotusta ja painoarka pieni alue. Arkuutta ei useinkaan saa esille polven ollessa koukussa.
Oireet ovat aluksi usein lieviä, urheilija pystyy harjoittelemaan ja jopa pelaamaan, mutta sen jälkeen kipu haittaa ja menee taas yhdessä, kahdessa vuorokaudessa ohi tai lievenee. Lopulta oireilu jatkuessaan tulee pahemmaksi eikä urheilu onnistu. Kipua esiintyy jalkaa koukussa pitäen, portaita kävellessä ja istualta ylös noustessa.
Hoito
Kivuliaan polvivamman hoidossa tähdätään tulehduksen vähentämiseen kuormitusta keventämällä ja kylmähoidolla. Tarvittaessa oireiden lievittämiseen voidaan käyttää myös tulehduskipulääkitystä. Kireiden etureiden lihaksien venyttely ja hieronta saattavat helpottaa kipua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti