Käsivammat

Palloilulajeissa pallon suuri nopeus on yksi suurimmista syistä sormivammoihin. Olkapää vaurioituu ja kipeytyy herkästi säännöllisessä urheilussa ja rasituksessa, esimerkiksi lentopallopelissä olkapäävammoja esiintyy useasti ja yleisimpänä aiheuttajana ovat erilaiset heitto- ja lyöntiliikkeet. Yleisurheilun heittolajeissa kovilla ovat olkanivelen jänteiden kiinnitykset, joiden vammat voivat olla äkillisiä repeämiä tai hiljalleen pahentuvia rasitusvammoja. Pesäpallossa tavallisia vammoja ovat sormen, erityisesti pikkusormen ja peukalon, sijoiltaanmenot. Ojennetun käden päälle kaatuminen saattaa aiheuttaa ranteessa värttinäluun tai veneluun murtuman. Pesäpallolle tyypilliset syöksyt ovat myös yksi tapaturmien aiheuttajista. Olkapäävammoista tavallisimpia ovat sijoiltaanmenot ja solisluun murtumat. Heittokäden vaivana saattaa olla myös kiertäjäkalvosimen jännerepeämät. 

Hoidon perusta

Käsivammoja hankaloittavat usein ruhjeet ja verenvuoto, mutta hoidon pääasiallisena tarkoituksena on kohottaa loukkaantunut käsi ja puristaa verenvuotokohtaa. Mahdolliset korut ja kellot kannattaa poistaa, ennen kuin alue alkaa turvota. Käteen tulisi tehdä sidos ja tukea se siteellä kohoasentoon. 

Olkanivelen vammat

Olkanivelen mennessä sijoiltaan vammautunut urheilija voi tuntea olkapäässä ankaraa kipua ja käsivarren liikkuvuus sekä tunto voivat heikentyä ja olkapää voi näyttää epämuodostuneelta. Osittaisen sijoiltaanmenon yhteydessä olkapää voi tuntua väljältä, aivan kuin olkavarsi liukuisi nivelkuopasta ulos ja takaisin sisään. Murtuman tapahtuessa olkapäässä ja käsivarressa voi olla kipua, tunnon menetystä, turvotusta sekä kykenemättömyyttä liikuttaa käsivartta. 

Ojennetun käsivarren päälle kaatuminen voi aiheuttaa murtuman ranteeseen, kyynärvarteen, olkavarteen tai solisluuhun ja saada aikaan olkapään sijoiltaanmenon. Loukkaantunut käsivarsi tulee tukea kantositeellä, mutta jos kättä ei voi taivuttaa, voi kyseessä olla kyynärpään vaurio, jolloin ei tule käyttää kantosidettä. Sen sijaan tulisi kääriä pehmusteita nivelen ympärille ja tukea käsivarsi vartaloa vasten taitetuilla kolmioliinoilla. Tulee kuitenkin varmistaa, ettei side ole liian kireällä, mittaamalla pulssi ranteesta. Kantoside tehdään pujottamalla kolmioliina käsivarren ja rinnan välistä, viemällä etuosa käsivarren yli ja tekemällä merimiessolmu terveelle puolelle. 

Vinkki! Katso alta video kolmioliinan käytöstä. 

Jos video ei toimi, klikkaa tästä!

Olkapään limapussin tulehdus

Olkapään bursiitti on bursan eli limapussin tulehdus. Limapussit ovat nesteen täyttämiä pusseja, jotka toimivat nivelen "tyynyinä" nivelen, luiden ja lihasten välissä. Jäätynyt olkapää on nivelen pehmytkudoksen lievä tulehdus, jossa kiertäjäkalvosimen jänteet rasittuvat ja turpoavat, jolloin nivel hankaloittaa jänteiden toimintaa. 

Olkapään bursiitti aiheuttaa kipua yli olan suuntautuvissa liikkeissä tai olkapään kuormituksessa. Liikkuvuus ja käsivarren voima heikkenevät, käsivarren ulkosyrjä turpoaa. Jäätynyt olkapää taas ilmenee öisin tai käsivartta nostettaessa pahentuvana kipuna ja liikkuvuuden vähenemisenä. Impingement eli toisilta nimiltään ahdas olka -oireyhtymä, hankausoireyhtymä, pinneoireyhtymä tai kipukaarioireyhtymä tarkoittaa jänteen ärsytystä, johon mahdollisesti liittyy mekaaninen kontakti jänteen ja lapaluun välillä. Impingement-syndrooman oireisiin kuuluvat olkapään kipu, käsivarren nostamisen vaikeus, kipu taaksepäin kurottaessa sekä rutiseva tunne olkapää liikuteltaessa.

Bursiitin hoito

Olkapään bursiittia epäiltäessä liikunta tulee lopettaa, toimia ensiavun kolmen K:n periaatteen mukaan ja käyttää lisäksi lämpöhoitoa. Impingement-syndroomaa epäiltäessä tulee laittaa jääpussi kipeän kohdan päälle ja hakeutua lääkäriin.

Kiertäjäkalvosimen vammat

Kiertäjäkalvosin on olkaluun ympärillä oleva lihasten ja jänteiden joukko, jotka ylläpitävät olkapään stabiliteettia. Kiertäjäkalvosimen repeämiä tapahtuu usein käden äkillisissä pään yli suuntautuvissa liikkeissä. Tendinopatia eli kiertäjäkalvosimen jänteen rappeumaperäinen tauti taas on tila, jossa jänne ei ole repeytynyt mutta on kivulias ja se aiheutuu toistuvista käsivarren liikkeistä pään yli. Tendinopatiasta on aiemmin käytetty erilaisia pinnettä, hankausta tms. kuvastavia termejä. Kiertäjäkalvosimen repeämät ovat tavallisia urheilulajeissa, joissa käsivarsi liikkuu pään yli, kuten lentopallossa, uinnissa ja tenniksessä. 

Kiertäjäkalvosimen repeämän oireisiin kuuluu äkillinen raastava tunne olkapäässä, liikkeiden rajoittuminen, ankara kipu olkapäässä, heikkous ja kyvyttömyys nostaa kättä ylös. Tendinopatian oireet ovat samankaltaiset, mutta niihin kuuluu poksahteleva tai rutiseva tunne olkapäässä. Molemmissa tapauksissa olkapään päällä maattaessa tuntee kipua olkapäässä. Hoitamaton kiertäjäkalvosimen vamma tulehtuu yhä pahemmin ja tulee yhä kivuliaammaksi sekä rajoittaa liikkuvuutta.

Kiertäjäkalvosimen vammojen hoito

Mikäli epäillään kiertäjäkalvosimen vammaa, tulee urheilusuoritus keskeyttää välittömästi, noudattaa kolmen K:n ohjetta eli kylmä, koho ja kompressio. Jos kipu olkapäässä ei lievenny muutamassa päivässä, tulee hakeutua lääkäriin. 

Heittäjän kyynärpää

Heittäjän kyynärpää eli kyynärnivelen sisäpuolen nivelsiteen rispaantuminen aiheutuu virheellisestä heittotekniikasta. Runsaasta heittämisestä voi seurata jännetulehduksia olkanivelen kiertäjäkalvosimessa. Koripalloilijoille tyypillisimpiä vammoja ovat sormien nivelten vammat ja erilaiset ruhjeet, mutta heillä esiintyy myös olkapään kiputiloja.

Solisluun murtuma

Solisluun murtumat ovat yleisiä lajeissa, joissa kaatumiset olkapää edellä ja suorat iskut solisluuhun ovat yleisiä. Oireena on äkillinen kipu koko solisluun alueella, vaurioituneen kohdan turpoaminen ja murtuman kohdalle ilmaantuva kiinteä patti, varsinkin jos luu on sijjoiltaan. Vammakohdan ympärillä voi olla myös punoitusta ja mustelmia, käden nostaminen on erittäin kivuliasta ja sitä täytyy tukea. Joskus käsivarressa ja kädessä voi tuntua pistelyä. 

Solisluun murtuman hoito

Epäiltäessä solisluun tai muuta olkapään seudun murtumaa on aina syytä hakeutua kiireellisesti hoitoon vamman laajuuden ja hoidon tarpeen arvioimiseksi. Selvittely edellyttää yleensä röntgenkuvausta ja olkapään tutkimista nivelsidevaurioiden selvittämiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti