Nilkkavammat

Nilkan nyrjähdys on yleisin urheiluvamma. Tavallisin nilkan vamma on nyrjähdys, jossa nilkka vääntyy sisäänpäin. Vamman energiasta riippuen vaurio voi olla lievä ulkokehräsluuhun kiinnittyvien nivelsiteiden venyttyminen, näiden nivelsiteiden laajempi vaurioituminen, kehräsluun murtuma tai vielä laajempi nilkan murtuma ja nivelsiteiden repeäminen. 

Kuva: Pixabay.

Vamman seurauksena kipu tuntuu nilkassa yleisimmin ulkosivulla ulkokehräsen alapuolella merkkinä etummaisen tela-pohjeluusiteen vaurioitumisesta. Jos nivelsiteessä on selvä vaurio, alueelle tulee myös turvotusta ja veripahka. Jos painon laskeminen jalalla ei kivun vuoksi onnistu tai luiden koputtelu sormenpäällä aristaa, luun vaurio on hyvin mahdollinen.

Ensiapu

Venähdysten ensiapuna on kylmähoito ja lievästi vamma-aluetta puristava side ja kohoasento. Kylmähoidon tarkoituksena on vähentää veren vuotamista vamma-alueelle, ja se on sitä tehokkaampaa, mitä nopeammin se aloitetaan. Jääpussia tai kylmäpakkauksia pidetään vamman kohdalla 15-20 minuuttia kerrallaan, tarvittaessa 1-2 tunnin välein. Lievä nilkan tai polven venähdys, johon ei liity nivelen toiminnan häiriötä eikä painoa jalalle laskiessa tuntuvaa kipua, paranee itsestään 1-2 viikon sisällä. Niveltä tukevasta siteestä, teippauksesta tai niveltuesta on apua. Jos venähdysvammaan liittyy huomattava turvotus, ihonalainen verenvuoto, kipu alaraajaan varatessa tai koputteluarkuus luissa, on tarpeen hakeutua välittömästi hoitoon.

Jatkohoito


Lisäksi kannattaa välttää kävelyä 2-3 päivän ajan, sillä jo pelkkä pystyasennossa oleminen lisää vamma-alueen verenvuotoa ja turvotusta. Kyynärkeppejä tarvitaan muutama vuorokausi, enintään viikon ajan. Nykyaikaiseen nivelsidevamman hoitoon kuuluu pikainen varaaminen jalalla, nilkan liikuttaminen ylös- ja alaspäin sekä hyvä nilkkatuki. Nilkkatukea käytetään 2-4 viikon ajan jokapäiväisessä elämässä, mutta 2-3 kk ajan liikunnan ja urheilun yhteydessä. Ilman tukea nilkka saattaa vääntyä herkästi uudelleen.

Suonenveto? 

Lihaksissa esiintyviä äkillisiä supistuksia tai kramppeja kutsutaan tavallisesti suonenvedoiksi, joille ei useimmiten löydy mitään syytä, mutta liian vähäinen nesteytys tai urheilusuoritus ilman riittävää lämmittelyä voi laukaista kohtauksen.

Suonenvetokohtauksen välttämiseksi on kuitenkin tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä ja ravinnosta sekä lämmittelystä ennen urheilusuoritukseen ryhtymistä. 

Hoito

Suonenvetokohtauksen tullessa lihaksen varovainen venyttäminen eli vastaliike voi auttaa. Lämpöhaude on hyvä apu kiristävään lihakseen, toisaalta kuitenkin kylmähoito on paras, jos lihas on kipeä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti