Haavat

Kuva: Pixabay.

Verenvuodon syynä on tavallisesti vamma tai toisinaan jokin vakava sairaus. Iskun voimakkuudesta tai aiheuttajasta riippuu, miten laajalti ja syvästi iho ja sen alaiset kudokset vaurioituvat. Haavaan voi liittyä myös sisäelinten vaurioita. Haavan ulkonäkö ei aina anna luotettavaa kuvaa syvemmällä kudoksissa syntyneistä vaurioista. Rintakehän ja vatsan alueen haavojen yhteydessä on pidettävä mielessä, että verta voi vuotaa mittavastikin rinta- tai vatsaonteloon ilman, että verenvuotoa näkyy ulospäin. 

Haavan hoito

Vierasesineitä ei yleensä poisteta haavasta ensiavun yhteydessä, mikäli esineen paikalleen jättäminen ei vaikeuta hengitystä. Vamma-alue pidetään mahdollisimman liikkumattomana, jolloin verenvuoto, turvotus ja kipu vähenevät. Terveyskirjaston artikkelissa ohjeistetaan toimimaan seuraavalla tavalla, haavatyypistä riippumatta: tyrehdytä verenvuoto painamalla vuotokohtaa esimerkiksi sormella, kädellä, nenäliinalla tai muulla vastaavalla. Suojaa haava-alue sidoksella, soita tarvittaessa hätänumeroon, anna oireiden mukaista ensiapua ja seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita uudelleen hätänumeroon, mikäli tila selkeästi muuttuu. 

Pienten haavojen kanssa voidaan toimia seuraavalla tavalla: pestään kädet huolellisesti ennen haavan käsittelyä, puhdistetaan haava-alue vedellä ja saippualla tai haavanpuhdistusaineella. Tyrehdytetään verenvuoto painamalla haavaa tai puristamalla sen reunoja yhteen. Suljetaan viiltohaava haavateipillä, pikasiteellä tai perhoslaastarilla. Peitetään haava tarvittaessa sidetaitoksella, kiinnitetään se kiinnelaastarilla tai joustinsiteellä. Tarkistetaan, onko jäykkäkouristusrokotus voimassa. Haavan tulisi antaa parantua rauhassa ja huolehtia siitä, että sidos pysyy kuivana.

Haavanhoitotuotteita; haavateippiä eri kokoisina, laastaria, haavasidos, sideharsoa ja antiseptistä puhdistusainetta. Kuva: Marika Hurnasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti