Plantaarifaskiitti

Kuva: Pixabay.

Jalkapohjassa on vahva kalvojänne, plantaarifaskia, jonka toinen pää kiinnittyy kantapäähän ja toinen päkiään. Plantaarifaskia tehtävänä on toimia iskuttavan rasituksen iskunvaimentimena ja tarjota staattista tukea jalkaterän pitkittäisholville. Plantaarifaskiitti on krooninen tila, jossa kalvojänne tulehtuu ja aiheuttaa kipua. Diagnosoinnin yhteydessä röntgenkuva paljastaa usein kantaluun kalkkeutuman eli kantaluupiikin. Plantaarifaskiittia esiintyy lajeissa, joihin liittyy paljon juoksemista ja hyppäämistä, sekä lajeissa joissa pelataan kovilla alustoilla, kuten koripallossa. Rasitusmäärän lisäksi jännekalvon kiputilalle altistaa nilkan virheasento, korkea holvikaari, jalkaterän sisäkaaren madaltuminen eli lattajalka ja riittämätön kaariholvin tuki, nilkan rajoittunut koukistus sekä kireä akillesjänne ja liheskireydet aina lonkka- ja pakaralihaksista lähtien.

Miten kipu ilmenee?

Kipu tuntuu kantapään alaosassa ja on voimakkainta yleensä heti aamulla, mutta se voi myös pahentua päivän aikana. Kipu saattaa loppua liikunnan aikana, mutta usein palaa jälkeenpäin ja voi tuntua pitkänkin lepoajan jälkeen.

Hoito

Plantaarifaskiittia epäiltäessä tulee urheilu keskeyttää ja levätä, kunnes kipu menee ohi. Kipeään jalkaan tehdään ensin kylmähoito turvotuksen vähentämiseksi ja kylmähoidon jälkeen lämpöhoito, joka edistää verenkiertoa ja alueen paranemista.

Tulehduskipulääke voi helpottaa kipuoiretta, mutta ei yleensä paranna vaivaa pysyvästi, ellei kyseessä ole yksittäisestä poikkeavasta kuormituksesta syntynyt plantaarifaskiitti. Paljain jaloin kävely voi pahentaa kipua, mutta kotioloissa voi käyttää esimerkiksi sisäkenkiä. Pitkäaikaista jalkeilla oloa ja työskentelyä tulee välttää ja tila vaatiikin joskus lyhyen sairasloman jalkojen päällä työskentelevälle.

Lääkäriin tulee hakeutua, mikäli tila on uusi tai ei mene ohi riittävällä levolla. Useimmiten lääkäri määrää kipulääkettä, suosittelee tukipohjallisia ja neuvoo lepäämään 2-4 viikon ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti