Selkävammat

Ihmisen selkärankaan kuuluu 32-34 nikamaa, jotka ylhäältä alaspäin ovat seitsemän kaulanikamaa, kaksitoista rintanikamaa, viisi lannenikamaa sekä viisi yhteen kasvanutta ristinikamaa, jotka ovat muodostuneet häntäluuksi. Nikamien perusrakenne on sama, vaikka ne eivät ole keskenään samanlaisia. Etuosassa on nikaman solmu, josta taaksepäin jatkuu nikaman kaari. Kaaret yhdessä muodostavat selkäydinkanavan. Ihmisen hengityskeskus sijaitsee ydinjatkoksessa, joka on ylimmän kaulanikaman suojissa. 


Kuva: Pixabay.

Putoaminen, puristuksiin jääminen, äkillinen isku tai muu vastaava tapaturma voi aiheuttaa murtuman johonkin selkärangan nikamaan. Nikama voi painua kasaan tai siirtyä paikaltaan niin, että se painaa selkäydinkanavaa ja hermoja. Selkäydinkanavan ja hermojen painamisesta seuraa tunto- ja toimintahäiriöitä erityisesti raajoissa. Yleisimpiä oireita ovatkin kipu, pistely raajoissa sekä tuntopuutokset ja lihasheikkous, pahimmillaan raajoja ei pysty liikuttamaan lainkaan. 


Korkeushypyn harjoittelu kuormittaa selkää, mutta myös muissa yleisurheilulajeissa voimaharjoittelu voi altistaa selän vaurioitumiselle. Pesäpalloilijoille tyypillisimpiä ovat lihaskrampit ja selkänikamien pikkunivelten lukkiutumat. Lajeissa, joissa katse kohdistetaan toistuvasti ylhäälle, esimerkiksi kori- ja lentopallo, voi toistuva katseen kohdistaminen ylhäälle aiheuttaa tulehdusta ja kipua niskaan. Lisäksi se voi edesauttaa huonoa ryhtiä, joka johtaa niskavaivoihin.


Niskavammat - oireet ja ensiapu


Niskan hermot lähtevät kaularangasta ja ne voivat joutua puristuksiin tai tulehtua, jolloin tilaa kutsutaan hermopinteeksi.Niskan hermopinteet syntyvät usein lajeissa, joissa niskan alueelle kohdistuu jatkuva rasitus. Tämä voi aiheuttaa niskanikamien vammoja tai kulumista, jolloin hermot joutuvat puristuksiin tai pinteeseen. Jos hermo on joutunut pinteeseen, siitä voi aiheutua kipuja, lihasheikkoutta ja niskan liikerajoituksia. Niskan hermopinteen tai hermon puristuksiin jäämisen tavallisia oireita ovat sormien puutuminen, käsivarren ja rinnan lihasten heikkous ja joissain tapauksissa terävä kipu, joka säteilee hartiaan ja käsivarteen. Käsivarressa voi tuntua myös pistelyä tai muita outoja tuntemuksia, hartioissa ja käsivarsissa voi olla lisäksi lihasheikkoutta. Mikäli epäillään hermopinnettä tai niskan venymissyndroomaa, tulee harjoitus keskeyttää, asettaa niska lepoon lisävaurioiden ehkäisemiseksi, asettaa kipukohdan päälle kylmäkääre ja hakeutua lääkärin hoitoon.


Selkärankavammat - ensiapu


Aina, kun kyseessä on putoaminen selkä edellä tai korkealta, on parasta olettaa, että kyseessä on selkärankavamma ja todennäköisesti myös päävamma. Loukkaantunutta ei tule siirtää, päätä ja niskaa tulee tukea selän linjan suuntaisesti. Pään ja niskan tukeminen tapahtuu helpoiten polvistumalla loukkaantuneen pään taakse, asettamalla kyynärpäät polvien päälle ja ottamalla napakasti kiinni loukkaantuneen päästä. Päätä tulee pitää muun vartalon suuntaisessa linjassa ja pitää asento hyvänä siihen saakka, että pelastushenkilökuntaa saapuu paikalle. Loukkaantuneen liikuttaminen saattaa aiheuttaa lisävahinkoja, vaurioittaa selkäydintä ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa pysyvän halvaantumisen vammakohdan alapuolelle. Selkävamman sattuessa tulee soittaa hätänumeroon tai lähettää joku hakemaan apua, kunhan varmistetaan, että joku jää loukkaantuneen luokse. Mikäli on pakko jättää loukkaantunut yksin, eikä hän pysty pitämään hengitysteitään auki, tulee hänet asettaa kylkiasentoon.


Selän venähdys - oireet ja ensiapu


Äkillinen heilahdus tai nosto voi aiheuttaa selkään venähdyksen, joka hoituu yleensä itsekseen vajaassa viikossa. Oireita venähdyksestä ovat kipu, vino asento sekä tunne siitä, etteivät jalat kanna. Venähdykseen auttavat käsikauppalääkkeinä saatavat kipulääkkeet, lepo ja lihasten rentouttaminen. Venähdyksen saaneen tulee hakeutua kuitenkin lääkäriin, jos raajoissa ilmenee pistelyä tai tuntopuutoksia tai jos virtsan- tai ulosteenpidätyskyky heikkenee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti