Päävammat
Pään alueen mahdollisia vammoja ovat poskiluun tai leukaluun murtuma tai leukaluun sijoiltaan meno. Voimakas kontakti muihin urheilijoihin voi vaurioittaa muita ulkonevia luita, kuten poskiluita. Lisäksi esimerkiksi taistelulajeissa pää on usein hyökkäyksen kohteena, jolloin poskiluiden murtumia tulee usein. Mikäli epäillään poski- tai leukaluun murtumaa, on oltava välittömästi yhteydessä lääkäriin. Poskiluun murtuman oireita ovat kipu poskessa, ja siihen voi tulla ruhje ja turvotusta. Vakavammissa murtumissa poski voi olla litistynyt ja mikäli silmäkuoppa on vahingoittunut, voi loukkaantuneella olla kaksoiskuvia tai verenvuotoa silmän valkuaisessa eli sidekalvonalaista verenvuotoa. Leukaluun murtuman tai sijoiltaanmenon oireina taas on leuan arkuus, mahdollisesti mustelma, turvotus ja leuka liikkuu huonosti. Alahuuli voi olla tunnoton. Lisäksi hengittäminen voi olla hankalaa ja hengitysteihin kertyä verta ja sylkeä.
Aivotärähdys
Voimakas päähän kohdistunut isku voi aiheuttaa aivotärähdyksen eli aivojen normaalin toiminnan tilapäisen häiriön. Vammasta ei välttämättä ole näkyvää merkkiä. Aivotärähdyksen vaara urheilussa on etenkin lajeissa, joissa pelaajat törmäävät toisiinsa kovalla voimalla ja lajeissa, joissa urheilijan kaatuminen kovalla voimalla altistaa pään iskulle. Aivotärähdyksen oireina voi olla päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia, korvien soimista ja joskus sekavuutta. Iskun ollessa erittäin voimakas, voi seurauksena olla lyhytaikainen tajuttomuus. Vakavissa aivotärähdyksissä vahingoittuneista kudoksista voi vuotaa verta, joka kerääntyy aivoihin.
Päävamman oireet ja ensiapu
Kallon ja kasvojen luut suojaavat aivoja. Kallon luiden varsinaista murtumaa ei voida onnettomuuspaikalla vielä yleensä todeta, ellei kallo ole painunut jostain kohtaa kasaan. Loukkaantuneen muistamattomuus, sekava puhe sekä tajunnantason selkeä lasku voivat olla viitteitä kallo- tai aivovammasta. Päävamman sattuessa oireita voivat olla pääkipu, selkeä kuhmu, mustelma, tajunnan häiriöt, pahoinvointi ja tajuttomuus. Vamman tullessa tärkein ensiapu on turvata peruselintoiminnot eli hengitys ja verenkierto, tyrehdyttää mahdollinen verenvuoto ja tarvittaessa kääntää tajuton kylkiasentoon ja soittaa hätäpuhelu.
Nenäverenvuoto - ensiapu
Nenäverenvuoto voi johtua monesta syystä, joista tavallisimpia ovat tapaturmat, verenvuodolle altistava lääkehoito, voimakas niistäminen ja nuha tai poskiontelotulehdus. Lisäksi ihmisten yksilöllinen alttius nenäverenvuotoon vaihtelee, jolloin toisella nenäverenvuoto voi alkaa hyvinkin herkästi, kun taas toinen sietää huomattavasti isompia iskujakin. Nenäverenvuoto voi kuitenkin liittyä pään alueen vammoihin, jotka vaativat lääkärin hoitoa. Nenäverenvuodon tullessa suositellaan etukumaraa asentoa, ja vuotava sierain tulisi niistää tyhjäksi verihyytymistä. Vuotavaa sierainta tulisi painaa lujasti nenärustoa vasten noin 10-15 minuutin ajan ja lisäapuna otsalle tai niskaan voi asettaa kylmää, esimerkiksi jääpussin pyyhkeen sisällä. Mikäli vuoto ei näytä lakkaavan, tulee verenvuodosta kärsivä henkilö toimittaa lääkärin vastaanotolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti