Ensiapu

Ensiapu tarkoittaa toimenpiteitä toisen ihmisen tai itsensä auttamiseksi onnettomuustilanteessa tai sairauskohtauksen sattuessa, ja sitä voi antaa ilman erityistä ammattitaitoa tai välineitä. Ensiaputilanteessa maallikko voi olla yhtä pätevä kuin sairaalamaailmaan tottunut lääketieteen ammattilainen. Onnettomuustilanteessa ensiapu on osa potilaan auttamista, johon kuuluvat lisäksi pelastaminen, hätäilmoituksen tekeminen, ensihoito ja jälkihoito.



Urheiluvamma on liikuntasuorituksen aikana kehoon muodostuva vaurio, joka estää kehon täysipainoisen toiminnan ja vaatii toipumisajan parantuakseen. Se vaikuttaa yleensä tuki- ja liikuntaelimiin eli luihin, lihaksiin, jänteisiin ja rustoihin. Se ilmenee usein kipuna, turvotuksena, arkuutena sekä rajoittuneena kykynä käyttää vahingoittunutta kehonosaa tai varata sille painoa. Urheiluvammat voidaan jakaa karkeasti kahteen luokkaan eli akuutteihin vammoihin, jotka syntyvät tietyn iskun tai tapahtuman tuloksena ja kroonisiin vammoihin, jotka syntyvät kehon rasittumisesta ja kulumisesta pidemmän ajanjakson aikana. Akuutteihin vammoihin kuuluvat luunmurtumat, lihasten ja jänteiden revähdykset, nivelsiteiden revähdykset ja ruhjevammat. Nämä ovat yleisiä vammoja törmäys- ja kontaktilajien harrastajilla. Rasitusvammoihin kuuluvat jännetulehdukset, limapussin tulehdukset ja rasitusmurtumat, ja näitä esiintyy yleisimmin kestävyyslajeissa.

Vammojen yleisimpiä syitä ovat muun muassa lämmittelyn laiminlyönti, liiallinen harjoittelu ja kehon ylikuormittaminen, turvatoimenpiteiden tai sääntöjen laiminlyönti, törmäykset ja yhtäkkiset iskut, epäsopivat välineet, huono tai väärä suoritustekniikka, uusiutuva vamma, geneettiset tekijät, lihasten heikkous tai epätasapaino tai jäykkyys sekä nivelten väljyys.


Ensiavun peruselementit


Kuva: Pixabay.

Jos nivel nyrjähtää, lihas revähtää tai saat ruhjevamman kannattaa muistaa KKKK eli kompressio, kohoasento, kylmähoito, koti. Kompressio eli puristus tarkoittaa sitä, että vammakohtaa tulee puristaa heti käsin joko itse tai pyytää apua siihen. Kohoasennolla tarkoitetaan sitä, että vammautunut raaja tulee nostaa kohoasentoon sydämen yläpuolelle. Kylmähoito eli esimerkiksi pikakylmähaude, pakastettu sekavihannespussi, lumi muovipussissa tms. tulee sitoa vammakohdan päälle puristuksen säilyttämiseksi. Kylmän ja ihon väliin tulee laittaa yksi sidekerros, esimerkiksi pyyhe ja antaa kylmän vaikuttaa 20 minuuttia raajan ollessa koholla. Tämän jälkeen kylmäpussin tilalle asetetaan pelkkä paineside. Pinnallisissa mustelmissa ja pienemmissä ruhjeissa riittää 10-15 minuutin kylmähoitojaksot.

Kirjainyhdistelmän viimeinen K eli koti tarkoittaa sitä, että vammakohdan tulee antaa levätä kunnolla. Vamman vakavuusasteen mukaan pidetään 3-7 vuorokauden mittainen tauko liikuntaharjoittelusta, mikä edistää vamman paranemista ja kuntoutumista. Jos vamman aiheuttama kipu ja turvotus ovat voimakkaita, et pysty varaamaan raajalle tai vamma muuten mietityttää, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Jos loukkaantuneella on kovia kipuja ja vamman vakavuudesta on epäselvyyttä, tilannetta kannattaa käsitellä luunmurtumana. Venähdykset ja revähdykset aiheuttavat turvotusta ja kipua, mutta murtumaan liittyy muitakin merkkejä. Loukkaantunut raaja eroaa yleensä terveestä raajasta jollain tavalla. Raajaa ei yleensä pysty liikuttamaan normaalisti.


Ensiapulaukun sisältö


Esimerkkikuva ensiapulaukun perussisällöstä. Kuva: Marika Hurnasti.

Ensiapulaukun perustarvikkeisiin kuuluvat erilaiset laastarit, sideharsoa, joustosidettä sekä hypoallergista kuitukangasteippiä haavataitosten kiinnitykseen, kolmioliina, isot sakset, hakaneuloja erilaisten sidosten kiinnittämiseen, alkoholittomia antiseptisia pyyhkeitä, antiseptinen voide, kertakäyttökäsineet, antibioottinen silmävoide sekä erilaiset steriilit sidokset ja taitokset. Lisäksi laukussa on hyvä pitää lajille ominaisia, kuluvia apuvälineitä tai hyväksi havaittuja tai usein tarvittuja apuvälineitä. Laukun on hyvä olla kevyt ja vetoketjullinen tai lajiin sopiva, helposti mukana kulkeva pakkaus. Pidä ensiapulaukku kuivana ja helposti saatavilla sekä täydennä laukku heti käytön jälkeen.

Sovellus avunsaannin nopeuttajana



Kuva: 112päivä.

Hätäkeskuslaitos on julkaissut sovelluksen, jota käyttämällä avunsaanti nopeutuu.
"Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuheluiden käsittelyä ja apua osataan lähettäää paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä." Lähde: 112.fi

Hätäkeskuslaitos on suositellut jo parin vuoden ajan sovelluksen lataamista ja sen käyttöön kannattaa tutustua etukäteen vaikkapa Digian sivuilta löydettävissä olevan videon avulla.

Vinkki! Digian linkin kautta voit myös suoraan ladata sovelluksen älypuhelimeesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti